Minihandleiding Instore-touren

Gisteren speelden we in Velvet-Music Rotterdam, en dat betekent bijna het einde van de instore-tour. 24 mei spelen we nog in Sounds Venlo, dat wordt officieel de laatste-laatste. Drie maanden en 15 platenzaken verder kan ik wel zeggen dat ik een soort van ervaringsdeskundige ben geworden, daarom hier een mini-handleiding Instore-Touren.

1. Ga op instore-tour.

Echt, doe het. Voeg al die winkelbazen toe op facebook, lach om hun hilarische verhalen over bizarre klanten (mijn favoriet: de man-met-midlife-crisis die advies vraagt over hoe verzamelboxen zijn huis binnen te smokkelen zonder dat z’n vrouw het opmerkt) en vraag of je kunt komen spelen.

2. Zorg voor een opgeladen chipknip.

Je gelooft het niet, maar er zijn nog talloze gemeentes (Rotterdam, bijvoorbeeld, “wereldstad”) waar je alleen kunt parkeren met je chipknip. Je weet wel, die uitvinding van de generatie minidisc, die alleen je moeder ooit drie weken heeft gebruikt in de nineties om af te rekenen bij de Albert Heijn, tot ze erachter kwam dat het vet irritant is om steeds op zoek te moeten gaan naar een oplaadpunt terwijl je ook gewoon kunt pinnen/creditcarden/contanten.

3. Hou je raampjes dicht wanneer je door voetgangersgebied rijdt.

Ironisch: hoe kleiner het dorp, hoe bozer de inwoners wanneer je door “hun” voetgangersgebied cruist om te laden/lossen. Als je niet wil dat de plaatselijke bevolking je tijdens het rijden komt vertellen dat het supertjesupertje-asociaal is dat je daar rijdt, hou dan beter je autoraampjes dicht en kijk strak voor je uit.

4. Koop (of bezit) een platenspeler.

Platenwinkelbazen zijn veel te lief. In elke winkel waar we speelden mochten we (alle bandleden, dat is) een of meerdere platen uitzoeken als dank voor de gezelligheid. Een instore-tour betekent dus een verdubbeling van je platencollectie. Maak een verlanglijstje en zorg voor een platenspeler (wij mochten een mooie Crosley meenemen voor een zacht prijsje bij Plato Utrecht, <3), en hou een hipster afterparty.

5. Zorg voor reservegear.

Last but not least: zorg voor spullen. Is een beetje een algemeen tour-dingetje geloof ik, maar als je geen huiselijke crisis wil vanwege een vermiste microfoonkabel, of zweethandjes omdat je nog snel in een vreemde stad een muziekwinkel moet zien te vinden om een zangmic te kopen (echt, i’ve been there…) zorg dan voor reservegear. En oh ja: als je toch bezig bent, hou je spullen dan in de gaten, anders worden ze onder je ogen gejat.

6. Enjoy!

Want het is leuk! Platenzaken zijn gezellig, platenwinkelbazen zijn bazen, het publiek is enthousiast en koopt graag plaatjes… go for it!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *