Podcast: De familie Romeijn

Er is fijn nieuws. Voor de VPRO en 3FM werk ik al een tijdje samen met mijn zus Anneke Romeijn aan een podcast over de familie Romeijn, waarover verhalen gaan dat die in de Tweede Wereldoorlog niet helemaal aan de juiste kant van de lijn stonden. Vandaag kondigen we de podcastserie officieel aan.

Binnen de familie Romeijn doen een hoop verhalen de ronde over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet het soort heldenverhalen die nabestaanden van verzetsstrijders met trots vertellen, maar besmuikt gefluister dat steevast eindigt met “ik weet het ook niet precies” of “het zal allemaal wel niet zo bedoeld zijn geweest.” Zo is er oom Aart Romeijn, die in dienst van de SS stierf aan het Oostfront. Oom Gerrit Romeijn, die zo veel verdiende met het smokkelen van belangrijke documenten dat hij een privévliegtuig kocht. En dan is er nog de vader des huizes, die tijdens de oorlog als politieagent bleef werken in Amsterdam.

In deze podcast gaan de zusjes Anneke en Aafke Romeijn op zoek naar de waarheid achter deze verhalen. Ze interviewen familieleden en duiken in de archieven om uit te zoeken welke rol hun (on)besproken voorouders daadwerkelijk gespeeld hebben in de oorlog.

Maar, deze serie is niet alleen een persoonlijke zoektocht. Het is ook een onderzoek naar hoe families de donkere bladzijdes van hun gezamenlijke geschiedenis verwerken en/of verzwijgen. En hoe Nederland omgaat met een laatste groot oorlogstaboe: een substantieel deel van de Nederlandse bevolking zweeg en keek toe, of deed actief mee met de bezetter. Nu de laatste generatie die ons hierover kan vertellen langzaam uitsterft, wordt het tijd om het doopceel te lichten.

 

4 reacties op “Podcast: De familie Romeijn”

 1. Wim schreef:

  Hoi Anneke en Aafke,

  Ik heb vanmorgen alle 4 delen achter elkaar beluisterd. Leuk om jullie reis zeg maar te volgen. En heeft me geleerd dat een podcast luisteren best relaxt is.

  Dank voor deze podcast in ieder geval.

 2. Ina Roedema Oosthuizen schreef:

  Hallo, mijn vrouw haar opa heet ook Siem Romeijn.
  Ook hij is geboren in Wormerveer.
  Zijn vrouw overleed in et kraambed van een tweeling.

  Kan dat familie van u zijn?

 3. Beet Hinnen schreef:

  Deel gehoord op radio 1 net
  Zeer interessant
  Geef binnenkort boek uit over leven van mijn Duitse oom, getrouwd 1936met mijn Hollandse tante 5 kinderen
  Oostfront overleefd. Verguisd na oorlog. Nbi
  Graag contact. Veel bronnenonderzoek ervaring

 4. Karin schreef:

  Voor moderator: graag vorige reactie deleten ivm typfouten.

  Aardige podcast, maar onaf. Waarom niet gewacht tot na de lockdown, zodat de informatie uit het archief (nb het strafonderzoek) er in had kunnen worden verwerkt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *