Kijk- en luistergeld

Het is zover: in oktober moet mijn boek af zijn. Ik ben al anderhalf jaar af en aan bezig met het schrijven van mijn sciencefictiondebuut, maar nu moet het Echt. Af. Dat is ontzettend spannend, want ik ben als de dood dat het niet goed genoeg wordt, en dat ik geen tijd meer heb om het nog achtmiljoenmiljard keer te herschrijven. Maar goed, zoals met alles: er moet een keer een streep onder, en die streep heb ik samen met mijn lieftallige redacteur Esther Hendriks (=goud waard) van De Arbeiderspers in oktober gezet.

Tot die tijd bestaat mijn leven dus uit schrijven. Omdat ik nogal van het overzicht-creëren en lijstjes-maken ben, heb ik een nauwkeurig schrijfschema gemaakt, per week en per dag. Eerst heb ik de resterende hoofdstukken (schrijven + herschrijven) verdeeld over de resterende weken, daarna heb ik een inschatting gemaakt over hoeveel woorden ik per dag moet schrijven, daarna heb ik een excelletje gemaakt in googledocs (ok dan heet het geen excel maar toch) dat precies uitrekent waar ik sta. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Deze week heb ik dus al 400 woorden “te veel” geschreven, maar dat moest ook, want vorige week was ik op vakantie op Ameland en heb ik minder geschreven dan zou moeten. Het ziet er allemaal heel rigide uit enzo, maar voor mij werkt dit. Ik doe dit met m’n to-do-lijstjes, met sporten, met alles eigenlijk.

Handige tools

Als ik schrijf, doe ik dat het liefst per uur. Ik zet alle sociale media uit (met de handige app SelfControl), zet mijn koptelefoon op en schrijf. Met SelfControl kun je een door jouzelf bepaalde tijd een lijst websites/apps blokkeren. Je voert je wachtwoord in, drukt op GO en je kunt er echt niet meer bij. Ik zet ‘m altijd op een uur, en blokkeer twitter, facebook, mail, en youtube. Mijn hele browser blokkeren doe ik niet, omdat ik soms even iets wil opzoeken op wikipedia. Dan is het wel zaak om daar niet in te verdwalen, maar goed: die discipline probeer ik te trainen.

Schrijven zelf doe ik in Scrivener, een programma dat ik een paar jaar geleden leerde kennen, en waar ik niet meer zonder zou kunnen. Het is een app die eigenlijk alles verzamelt waar je als schrijver normaal honderd losse bestandjes, aantekeningenboekjes, post-its en schema’s voor nodig heb. Je kunt in het programma zoveel losse bestanden aanmaken als je wil in 1 overzicht. Je kunt al je research verzamelen, een archief aanleggen met informatie over locaties en personages, je kunt per hoofdstuk (of alinea, of wat je maar wil) een indexkaartje aanmaken met een samenvatting, en die indexkaartjes kun je dan weer in een overzicht zien. Je kunt makkelijk schuiven met hoofdstukken en allerlei volgordes bedenken zonder dat je het origineel kwijtraakt… kortom: ik zou niet meer zonder kunnen.

Het oor wil ook iets

Ik heb een speciale playlist aangemaakt op spotify met muziek waar ik goed op kan schrijven. Ik heb wel prikkels nodig, en een sfeer, maar ook weer niet té veel prikkels. Muziek die ik nog niet ken is onhandig, omdat ik dan teveel bezig ben met luisteren. Treurige of stemmige muziek werkt ook niet echt, omdat dat te sfeerbepalend is, en ik kan geen boek met alleen maar emotionele scènes schrijven. Waar ik het beste op ga is electronische muziek zonder al te veel (prominent) aanwezige vocals, en funky pop. Onlangs wees mijn zusje me op Gesaffelstein – perfecte schrijfmuziek, lekker hard, veel energie. Producers als Flume en Calvin Harris doen het ook altijd goed. En als ik dan toch een keer een stemmige scène moet schrijven die niet teveel subs kan gebruiken, dan zet ik Moderat op.

Mijn “werklijst” is een verzameling albums (losse tracks = teveel prikkels, ik luister liever een uur naar dezelfde stijl) waar ook een aantal tussen staan die ik nog niet geluisterd heb. Als ik een album voor het eerst luister doe ik dat niet terwijl ik schrijf, dat leidt dus teveel af, maar tijdens het poetsen of strijken. Weet ik meteen of het geschikt is.

Nog 2 maanden…

En dan moet het dus af zijn. Sta me bij! Ik ben heel benieuwd hoe anderen schrijven, en waar jullie naar luisteren. Heb je tips? Laat ze achter in de comments!

Mijn werklijst op spotify beluister je hierzo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *