Mode, wat doet u nu?!

Al een paar winters heb ik een winterjas nodig. Steeds ga ik in oktober shoppen, en kom ik tot de conclusie dat mijn lievelingsjas onbetaalbaar is, en ik in januari in de uitverkoop maar eens terug moet komen. Om dat vervolgens niet te doen. Dus! Dit jaar heb ik echt een nieuwe winterjas nodig, en het nieuwe winter-shopseizoen is begonnen. SHOPPING SPREE! Ik ben als vanouds weer al mijn favoriete webshops en magazines aan het doorspitten. Fijne bijvangst: de bizarste/onhandigste/lelijkste trends van dit winterseizoen. Ik zet ze hier even voor je op een rijtje.

 

De Jas Zonder Mouwen

image1xxl

Ok. Kinderen voor Kinderen bracht in 1989 al een scherpe analyse van het fenomeen Bodywarmer: ‘Binnen is het om te stikken / buiten krijg je kippenvel!’ Dat is 26 jaar geleden. Je zou zeggen dat er lessen getrokken worden uit het verleden… Maar anno 2015 is er dus weer iemand opgestaan die dacht: heeee, ik heb een idee: we maken een winterjas… EN KNIPPEN DAN DE MOUWEN ERAF. Kan diegene me even uitleggen in welke weersomstandigheden dit handig is? Dank!

 

De Suède Trenchcoat

image3xxl

 

Ik heb al jaren een antieke bontjas in mijn kast hangen. Erfstuk. Minstens 80 jaar oud. Nertsjes zijn al heel lang dood. Mijn filosofie: het zou helemaal zonde zijn om het (prachtige!) ding weg te gooien omdat sommige mensen vinden dat ik met mijn jas de boodschap zou geven dat het ok is om zeehondjes dood te knuppelen. Dan zijn die nertsjes al helemaal voor niks gestorven. Ieder jaar weer die morele twijfel: kan ik ‘m wel of niet aan? Magazines als ELLE spreken zich steeds duidelijker uit tegen bont. Bont wordt langzaam het nieuwe hakenkruis: beter word je er niet in het openbaar mee gezien. Gek toch dat alle webshops opeens volhangen met lange suède jassen. Ja, ja: het is die seventies-revival, dat snap ik. Maar leg me even uit: hoe precies is het wél oké om koeien dood te knuppelen voor je jas?

(NB: ook ik ben van mening dat het heel ongezellig is om dieren te vermoorden voor kleding of ander consumptief gebruik. Daarom eet ik geen vlees)

 

De Broekrok

image1xxl (1)

De broekrok, of culotte, is een beetje zoals herpes: het jeukt aan je fashion-sense, en komt altijd weer terug. Dit seizoen is het weer zover: het gedrocht dat werkelijk NIEMAND sexier maakt steekt de kop weer op. Vooral dodelijk in combinatie met andere trends die je liever de nek om zou draaien, zoals de metallic look, of (zoals hierboven): nepleer.

 

De Blote Buik

image3xxl (1)

In de zomer snap ik die hele cropped-trend nog wel. Je bent zestien en wil even laten zien dat je nog geen kinderen gebaard hebt. Dat vergroot je paringskansen bij jongetjes van 16. Het maakt het voor meisjes van 28, zoals ik, al verrekte lastig om er fashionable uit te zien. Nee, ik heb nog geen kinderen, maar het vel van mijn buik kruipt het liefst naar buiten tussen de rand van mijn broek en mijn truitje. Not a pretty sight. Maar goed: nu mag iemand me uitleggen waarom deze trend doorzet. IN DE WINTER. Ik hoor steeds het stemmetje van mijn moeder in mijn hoofd: ‘Trek een wollen trui aan, zo krijg je blaasontsteking!’ En blaasontsteking, let’s be honest, is ongeveer net zo kut als deze trend.

 

Houthakkersflanel

image4xxl

Deze trend vind ik duimpje omhoog, maar toch even een waarschuwing. Style ‘m goed, liefst met hoge hakken en iets straks om de benen, anders loop je het risico eruit te zien als een zombie-versie van Kurt Cobain. Of – grappiger, maar erger – als de lumberjacks uit de gelijknamige sketch van Monthy Python.

disclaimer: alle afbeeldingen zijn afkomstig van Asos.com

Een reactie op “Mode, wat doet u nu?!”

  1. Sasschky schreef:

    Zó waanzinnig waar, ik kan het alleen maar met je eens zijn! Ik mis er nog wel een paar, maar dat komt nog wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *