In het gezicht

Als lerares Nederlands weet ik natuurlijk alles over Piet Paaltjens, de dichter van weleer uit Schiedam. Toen The Kik me vroeg om een nummer te schrijven op één van zijn teksten, hoefde ik geen twee keer na te denken. We namen In het gezicht op in het huis waar Paaltjens’ bekendste bundel gedrukt werd, in Schiedam. Het ziet er nog steeds uit als toen, heel bijzonder. En nu voel ik me al helemaal vereerd, want In het gezicht wordt vandaag uitgebracht als single. Luister ‘m hier op spotify:

Het Piet-Paaltjens-project is een initiatief van de bibliotheek Schiedam, in samenwerking met Excelsior. De tekst van het nummer is afkomstig uit de bundel Snikken & Grimlachjes, ietwat bewerkt.

In het gezicht

De maan glijdt langs de ruiten
En blikt mij vragend aan.
‘Wat moet dat, bleeke zanger, –
In uw ooghoek glinstert een traan?’

Zoo gij de maan niet zelf waart,
‘k Zou zeggen: loop naar de maan. –
Wat mij het oog doet glinsteren,
Dat gaat er geen schepsel aan.

Hem, die mij grof beleedigt,
Mij overlaadt met schand
En mij openlijk belastert,
hem reik ik de hand.

Maar die mij voorkomend bejegent,
Die mij aan zich verplicht
En zich mijn vriend durft noemen,
Dien spuw ik in ’t gezicht.

Waarom ik de loome nachten
Met wrange tranen bedauw? –
Ik weet niet wat ik liever deed,
Dan dat ik het zeggen zou.

En wou ik het ook al zeggen,
Weet ik, of ik het wel kon?
Voor alles is er een oorzaak, –
Maar hebben mijn tranen een bron?

2 reacties op “In het gezicht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *