Deze Millennial Ging Naar Japan En Wat Ze Daar Leerde Zal Je Verbazen

Ik ging dus naar Tokio en het was awesomeballs. Ik leerde ook nog het één en ander van deze eerste verre reis, en dat wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden!

1. Vliegtuigairco maakt je instant verkouden

Maar echt. Binnen een seconde. Vliegtuig stijgt op, airco gaat aan, BAM: neus dicht, stem kwijt. Aargh! Hoe doen zangers/zangeressen dat die om de haverklap vliegen??

2. Stadsplanning kan nog beter!

Als je in je dagelijks leven vooral heen en weer reist tussen België en Nederland zou je nog wel eens het idee kunnen krijgen dat Nederland qua opgeruimdheid en stoeptegel-organisatiegraad nr. 1 van de wereld is. Wrong! In Japan heeft werkelijk iedere 5 meter stoep een klein perkje met een houten bankje, perfect aangeharkte bloemetjes en een lampje. En als je ‘s ochtends vroeg opstaat dan sta je oog in oog met een leger aan mannetjes met bezems die ervoor zorgen dat iedere openbare cm2 glimt en blinkt.

3. Een beetje netjes doen is niet moeilijk

Serieus. Ik was nog geen dag in Tokio en ik had me onbewust aangepast: ik stond links op de roltrap, praatte zachtjes in het openbaar, hield mijn rugzak voor mijn buik op drukke plekken. Een beetje rekening houden met elkaar is helemaal niet ingewikkeld. Voorwaarde is alleen dat iedereen het doet, en daar zit ‘m de moeilijkheid. Ik zat net in een Amsterdamse tram en kreeg meteen uitslag van een stel dagjesdames die zaten te TETTEREN over hun schattige kleinkinderen. BE QUIET, FOLKS.

4. Een perspectief is ook maar een perspectief

Maandag bezocht ik het nationale oorlogsmuseum in Tokio. Meteen was me duidelijk dat dit museum niet in eerste plaats bedoeld was voor buitenlanders: slechts een klein aantal bordjes was vertaald naar het Engels. Al snel snapte ik ook waarom. Japan werd voorgesteld als een vredelievende natie die door die verrekte Amerikanen, Russen en Chinezen steeds weer werd gedwongen tot oorlog. Ze wilden heus niet! Sterker nog: Japan is degene die Indonesië heeft bevrijd van de Grote Boze Nederlander, en Indonesië moet Japan daar eeuwig dankbaar voor zijn. Sterker nog: zonder Japan was heel Azië nog steeds één grote kolonie van de Westerse Overheersers geweest.

Laten we het zo stellen: een interessant perspectief.

5. Zo’n jetlag is niet voor mietjes

Superleuk, door 7 tijdzones vliegen, maar als je aankomt weet je van voren niet meer hoe laat het van achteren is. Het resultaat? Midden in de nacht klaarwakker op de bank staan springen en tijdens de lunch in slaap vallen op een bord sushi. De hele dag wordt een soort roes waarin slapen en wakker moeilijk te onderscheiden zijn. Op de terugweg had ik het beter voor elkaar: toen heb ik precies uitgerekend wanneer ik in het vliegtuig moest slapen om “normaal” te arriveren, en dat lijkt tot op heden redelijk gelukt.

6. Thuiskomen is De Shit

Vooral als er op het vliegveld een leuke man met een kindje staan te wachten, en dat dat kindje dan hysterisch begint te lachen als ze je ziet. ZO LEUK! Reizen was fantastisch, maar thuiskomen blijkt zo mogelijk nog fijner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *