Subsidiehaat voor dummies

Gisteren ontstond enorrrrme ophef over de subsidie die De Staat van het FPK krijgt. Over waarom ik vind dat popmuzikanten ook subsidies nodig hebben schreef ik al een stukje voor Vrij Nederland, maar wat me opviel was dat alle stokoude non-argumenten over waarom kunstenaars geen subsidie moeten krijgen weer uit de kast werden gehaald. Dat is iedere keer weer lachen, en dus zet ik ze hier even voor je op een rijtje. Gaan we!

 

1: Rembrandt kreeg ook geen subsidie!

 

Schermafbeelding 2016-08-03 om 19.57.46

 

Dit is een ware klassieker. Beroemde kunstenaars uit Het Verleden kregen ook geen subsidie, dus hebben kunstenaars nu het ook niet nodig. Waar te beginnen? Mozart kreeg geen subsidie, en stierf in relatieve armoede. Hoe geniaal hij ook was. Componisten als Haydn en renaissancekunstenaars als Michelangelo waren gewoon in dienst van een hof. Ambtenaren, dus. Ga je al. Een ander dingetje? Economische structuren toen en nu zijn, zeg maar, nogal verschillend.

 

Schermafbeelding 2016-08-03 om 20.12.02

 

Dit was een serieuze vraag in een interview met de directeur van het FPK in het AD. Ik vraag me af hoe hard ze heeft geheaddeskt voordat ze antwoord gaf.

 

 

2: Ga eens werken voor je geld!

 

Schermafbeelding 2016-08-03 om 11.00.24

 

Er heerst een nogal hardnekkige opvatting dat kunst produceren geen werk is. Misschien moet je zelf eens proberen een vioolconcert in te studeren. Ik denk dat je daar langer over doet dan, pakweg, van negen tot vijf. Ik ben ook benieuwd hoe je je voelt wanneer je na drie concerten op rij plus urenlange busritten voelt wanneer om zeven uur je kind aan je bed staat te krijsen. Maar dat terzijde.

 

 

3. Ik wil ook best van mijn hobby mijn beroep maken.

 

Schermafbeelding 2016-08-03 om 19.58.08

 

Breaking: het staat je vrij! Ga een panfluit-opleiding doen, en probeer publiek te trekken. En nee, dan bedoel ik niet door in Hoog Catherijne met een weeïg midibandje mee te fluiten en zelfgebrande cd’s te verkopen, maar gewoon: volle zalen trekken, zoals De Staat. Doe het. Probeer it. See how it works out for you. Oh, en doe dan gelijk een goed onderbouwde subsidieaanvraag. Heel benieuwd hoe het fonds je covers van My Heart Will Go On beoordeelt.

 

4. Ik vind hun muziek kut, dus waarom krijgen ze geld?!

 

Schermafbeelding 2016-08-03 om 20.01.50

 

Ook een klassieker. “Waarom krijgt X geld?? Ik vind dat X kutmuziek maakt!” Godzijdank ga jij niet in je eentje over de toekenningen, dat zou wat worden zeg. Dat al die miljoenen rechtstreeks naar de deelnemers aan Tros Muziekfeest Op Het Plein zouden gaan. Wat een nachtmerrie. Help. Kan iemand me even wakker maken? Ik zit vast in een eindeloze repeat van het nieuwste nummer van Frans Duijts.

 

 

5. Al dat geld zou naar onze bejaarden moeten gaan!

 

Schermafbeelding 2016-08-04 om 10.59.44

 

Ja, natuurlijk moet er meer geld naar bejaardenzorg. Altijd. Maar dat wil niet zeggen dat er geen geld naar kunst moet gaan. Appels, peren. Any questions? Oh, en ehm… misschien zouden de grootverdienende managers in de zorg zélf een paar miljoen kunnen inleveren om een paar thuiszorgers extra in te huren? Gewoon een ideetje.

 

 

6. Moeten ze maar een baan zoeken die wél verdient!

 

Schermafbeelding 2016-08-04 om 11.01.58

 

Nog even los van de overbodige spatie hier, weet ik nog wel een paar beroepen te verzinnen die niet overleven zonder staatssteun. Leraren, bijvoorbeeld. Verplegers. How about: het voltallige ambtenarenapparaat. Boeren. Erediviesievoetballers. Whut, echt? Ja, echt. Als we zouden stoppen met het steunen van alle beroepen zonder “inkomsten perspectief” zou de samenleving een klein beetje imploderen, vrees ik.

 

 

7. Van mijn belastinggeld!!!1

 

Schermafbeelding 2016-08-04 om 11.03.23

 

Dan de ultieme “van mijn belastinggeld”-klassieker. Dat is inmiddels zo’n grap dat ik er geen grap meer over kan maken. Als subsidies aannemen zo schaamteloos is, misschien moet je je eigen ambtenarensalaris dan ook maar terugstorten in de gemeenschapskas. Joe!

 

 

8. Fransje Bauer heeft het ook niet nodig!

 

Schermafbeelding 2016-08-03 om 20.14.13

 

Last but not least is er het steeds weer terugkerende Telegraafargument: vraag eens aan Frans Bauer of hij subsidie krijgt. Nee hoor! Nou, dan hebben andere “kunstenaars” het toch ook niet nodig? ‘Je wordt ontdekt en de boel ontploft óf niet’, zegt Frans Bauer eiges. Nou, Frans, De Staat ís ontdekt, en het is ontploft (kijk maar eens naar de circlepitfilmpjes op youtube, ken je lache), en tóch komen ze niet rond. Gek hè? Het bestaat echt, in de kunstwereld. Maar ik ben superblij dat je je eigen babi pangang met ketchup betaalt. Het is je gegund.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *